Modern classic

1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0
1 / 0

This contemporary construction takes its cue from the timeless architecture of Mies van der Rohe and Philip Johnson. It’s the second of two complementary designs built on a large waterfront property in Auckland.

The modernist design champions honest, practical use of a simple palette of materials. Steel, concrete, timber and glass have been subtly integrated into the whole. Such a seamless finish belies the degree of detailing and workmanship undertaken.

Floor-to-ceiling glass opens the 475sqm interior to views over East Tamaki and Mt Wellington to the city. Alfresco living includes a stunning outdoor kitchen and dining space. Five bedrooms, four bathrooms and two living spaces offer luxury and flexibility inside.

Two distinctly expressed horizontal slabs form the floors and roof, sandwiching the open living spaces. The concrete walls are off-the-shutter concrete while the floating facades are hook-seam aluminium.

This innovative design, including the eco-friendly building materials and technologies used, sets new standards for sustainability.

But it was the commitment to outdoor living – stunning views over the elevated pool, outdoor dining and sit-up bar with open fire and outdoor kitchen – that impressed the judges so much, the build scooped the National Outdoor Award.

Region:

Auckland
Builder's Own Home